Hvilken boot skal jeg vælge

Til at begynde med

Det er yderste vigtigt at tage nøjagtige mål, og vælg en hov støvle der har den rigtige størrelse og form til dine heste hove. Du ville ikke løbe i et par løbesko som ikke passede ordentligt så forvent ikke at din hest vil!

Det bedste tidspunkt at måle din hests hove er lige efter en frisk beskæring For at sikre at målingerne er så nøjagtige som muligt bør du bruge millimeter og ikke tommer. Se vores guide om at måle hoven her:  Hvordan Måler man Hoven.

Antallet af hovstøvler på markedet er steget dramatisk i løbet af de sidste par år. Da hver type hovstøvle generelt passer til en type hovform og størrelse, bør du derfor være i stand til at finde en god støvle, der passer til din hest. Du ender måske ikke op med den model du havde regnet med, men det er meget mere vigtigt at vælge en støvle der passer til din hest. Med en tilpasset boot skal du ikke bekymre dig efter at den er sat på, med en dårligt tilpasset boots kan du ender op med alle mulige problemer og til sidst ønske at du aldrig havde købt boots.

Når du har dine mål klar så læs vores nedenstående oplysninger for at få vores anbefalinger af de bedste hovstøvler til at fungere med din hests hov facon. Man giver normalt boots på som par, altså forhove er et par og baghove et andet par. Du vil se ud fra dine mål at formen normalt er forskellige fra forhove til baghove og derfor kan det være forskellige typer boots der vil fungere.

Hvis din hest ikke synes at matche en af nedenstående beskrivelser, eller hvis hans hove er en blanding af former/størrelser, så kig på så mange hov støvler som muligt for at finde dem der tættest på at passe til hans form og mål. Det er ikke ualmindeligt at hestenes forreste hove har lidt forskellige målinger fra hinanden, men i de fleste tilfælde vil den samme størrelse af hovstøvle rumme begge sæt af mål. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at have to forskellige størrelser af den samme stil hovstøvle for at finde et par.

Ideelt set vil længde og bredde passer ind i den samme størrelse. Hvis bredden er i én størrelse, og længden i en anden størrelse op eller ned, skal du vælge den størrest størrelse. Forsøg ikke at presse en hov i en støvle der har en kortere længde eller smallere bredde. Størrelsen skal rumme begge målinger. Hvis bredden og længde målinger er forskellige med mere end en størrelse er den pågældende hov støvle ikke den bedste støvle til din hest, og du bør se på en model. En anden model kan måske imødekomme din hests hov forme bedre.

(For Easyboot Glue-On eller Glove boots er det meget vigtigt at bredde og længde skal falde i den samme størrelse på skemaet, ellers er det svært at få succes med dem.)
 

Den runde eller næsten runde hov

Hov længde som er mindre end 5mm kortere eller længere end bredden måling
Dette er en af de mest almindelige typer forhove man ser i Danmark. Forhovene er er designet til at bære ca 60% af hestene vægt hvilket giver en lidt større, rundere vægtbærende overflade end baghove, som har en tendens til at være mere konkave og skovl-formet udseende. Det er vigtigt at forsøge at komme så tæt på en optimal tilpasning omkring bredden og kort overrulning.


Bedste støvler til denne form

Daglig ridning:

Equine Fusion Active, All terrain Ultra
Easyboot Glove Wide eller Backcountry Wide
Cavallo Simple eller Cavallo Trek Regular
Renegade Hoof Boots (cut-back til at afkorte længden til runde / næsten runde hove)
Scoot Boot

Lange Distancer / konkurrence brug:

Easyboot Glove Wide

Scoot Boot
Renegade Hoof Boots (cut-back til at afkorte længden til runde / næsten runde hove)
Equine Fusion Active


Eksempel:

Hoven måler 140mm bredde x 140mm længde, den vil passe fint ind i et Cavallo Simple eller Trek Regular. Den ville også passe en Glove Wide eller Backcountry Wide størrelse 3W hvor længde og bredde begge falde inden for denne størrelse (138-141mm bredde, og 138-141 længde) bemærk at vi anbefaler altid at bruge et fit kit første gange man prøver Easyboot Glove.

Denne eksempel hov kan også passe en Renegade Hoof Boot størrelse 2WW (140mm bredde og 140mm længde), men det er ret tæt på den øverste ende af mål som er egnede til denne boot, den passer måske fint lige efter beskæring, men den kan blive strammere som hoven vokser i mellem smeden er der – og det vil så være nødvendigt at øge beskærings perioden for at bevare en god pasform.
 

Den bredere end lang hov

Hov som er mere end 5 mm bredere end den er lang
Den bredere end lange hoven er en hovform som vi ofte ser blandt racer som de kraftige varmblod som Jyder, Belgier og den type raser. Fuldblod har tit også denne hovform, især hvis de har været brugt til Galop tidligere. Men de fleste moderne hovstøvler passer desværre ikke denne form godt da de fleste er designet efter en naturlig hov.
 

Mulige valg:

Renegade Hoof Boot med en cutback option (Renegades kan afkortes i længden til at matche hestens mål)
Equine Fusion støvler kan undertiden fungere, så længe længdemålet er temmelig nær den øverste mål i skemaet og så længe bredden er ikke mere end 5 eller 6 mm bredere end den maksimale anbefalede bredde.

De fleste andre hov boots vil have overdreven tå længde, som vil forsinke overrulningen og potentielt forårsager en højere forekomst af boot tab gennem at hesten smeder og tramper boot af.

Der er også mulighed for at få lavet special tilpasset boots, det er desværre ikke nogen vi kan levere men i øjeblikket, men i kan se muligheden på www.hoofwings.com
 

Den ovale hov, længere end bred.

Hov som er mellem 6mm - 15mm længere end bredden
Jo mindre forskellen er mellem bredde og længde er jo lettere er det at finde en der passer.

En række støvler er designet til denne form for hov.
Renegade, Equine Fusion, Back Country, Glove, Cavallo Sport, Cavallo Trek Slim og Easyboot Epic har alle en form som er længere en den er bred.


Bedste støvler til denne form

Daglig ridning:

Renegade Hoof Boot, Equine Fusion, Back Country, Glove, Easyboot Epic.


Lange Distancer / konkurrence brug:

Renegade, Glove, Epic eller eventuelt Equine fusion.

En hov der er 130mm bred x 139 mm lang vil for eksempel passe en Renegade størrelse 2W godt, eller en Glove eller Back Country i størrelse 3, eller en Cavallo Sport/ Trek Slim i str 4.

Igen er det vigtigt at få så stram en montering i bredden som muligt, så kig på målene på de forskellige boots før i vælger. Det er specielt vigtigt med bagbenene da en masse heste har en tendens til at skrue deres bagbenene lidt når de lander og dette kan forårsage støvlerne til at vride i brug hvis den ikke passer godt nok.
 

Den ekstreme lange hov.

Hov som er 16mm+ længere end bredden måling
Nogle mere ekstreme baghove og lejlighedsvis forhove kan være ekstremt meget længere end de er brede, det er for eksempel hove med Hovsenebenssyndrom (Navicular Syndrom på engelsk), forfangne hove eller forsømt hov. Når målingerne bliver mere ekstreme er et kompromis ofte påkrævet.

Equne Fusion støvler er ofte den bedste løsning, da det vigtigste mål for disse støvler er målingen af længden. Cavallo Sport eller Trek Slim er en anden mulighed hvis man ved hjælp af såler og Gaiters kan fylde den overskydende bredde ud og holde støvlen på plads.

En hov bredde 129mm x 154mm længde for eksempel ville have en størrelse 15 Equine Fusion, eller en størrelse 6 Cavallo Sport eller Trek Slim (selvom bredden er bedre egnet til en størrelse 4). Det kan kræve en del arbejde og forsøg før man finder en boot der fungere da der er mange ting der kan gå galt. Igen er samarbejde med smede om at rette hoven op en god ting.
 

Bedste støvler til denne form

Daglig ridning:

Equine Fusion muligvis Cavallo Sport eller Trek Slim.


Lange Distancer / konkurrence brug:

Ingen anbefales.
 

Husk!!

1. Tage nøjagtige mål, og vælg en hov støvle, der passer formen og størrelsen af din hestes hove, ikke bare den du kan lide udseendet af! Dette er den vigtigste regel for en vellykket start på brugen af boots.

2. Hvis du er nødt til at gå på kompromis med størrelser, så prøv at sørg for at bredden er så stram som muligt (men indenfor måleskemaet) så den kan gribe hoven og samtidig holde tåen så kort som muligt.

3. Du kan ikke vælge en støvle der er alt for kort, og så håbe at det vil være OK, det vil næsten helt sikkert give din hest gnavsår.!

4. Hver hovstøvle har sine fordele, men ligegyldig hvor god den er vil den ikke fungere hvis den ikke har formen og målene der passer til din hest eller hvis den er forkert monteret.

Hvis du har problemer så tjek dine målinger, størrelsesskemaet af støvlen og indstillingerne af booten for at sikre dig at det er den rigtige boot til din hest.

Hvis du er i tvivl, så tøv ikke med at kontakte os direkte for at få hjælp og rådgivning (husk at have dit hestenes mål i mm efter et frisk trim, sammen med størrelse og hvilken støvle du bruger. Det kan være vi vil bede om at se billeder af hoven med booten.